Warsztaty kulinarne “Łosoś na stół”

W dniu 15 maja uczniowie klasy II naszej szkoły kształcący się w zawodzie kucharz uczestniczyli w Warsztatach kulinarnych prowadzonych przez pana Mateusza Barana – absolwenta naszej szkoły , a obecnie zastępcę szefa kuchni w warszawskiej restauracji Endorfina Foksal.

Pan Mateusz nie tylko pochodzi z Zamościa, ale restauracja, w której pracuje mieści się w pałacu, który powstał w latach 1875-1877 według projektu Leandro Marconiego dla hrabiego Konstantego Zamoyskiego i do dziś na wielu elementach wewnątrz pałacu zachowały się ozdoby w kształcie herbu Zamoyskich.

Nasi uczniowie na trzy godziny zostali sous chefami i pracowali razem z panem Mateuszem. Tematem warsztatów były dania z łososia, dlatego jako przystawkę przygotowali – Ceviche z łososia, a na danie główne – Łososia z sosem jogurtowym z pieczonymi ziemniakami francuskimi z rukolą (Zdjęcia w galerii).

Było pysznie, ciekawie i wesoło.
Dziękujemy!

endorfina Mateusz Baran

RESTAURACJA ENDORFINA FOKSAL