Nagrodzone receptury naszych uczennic
WIELKANOCNA POKUSA
Autor: Agnieszka Szyper, klasa IIa RZSZ w Zamościu
Nauczyciel : Bożena Witkowska
Składniki:
2 wcześniej upieczone cienkie spody biszkoptowe
Masa:
likier Maraskino do nasączenia biszkoptu
45 dag sera ricotta
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki rumu
5 dag gorzkiej czekolady
15 dag kandyzowanych owoców
Wykończenie ciasta:
lukier
20 dag zielonej masy marcepanowej
Sporządzanie Wielkanocnej Pokusy:
Robimy masę. Ser ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, mieszamy z alkoholem oraz pokrojonymi w drobną kostkę: czekoladą i kandyzowanymi owocami. Biszkopt nasączamy alkoholem i smarujemy masą. Drugi biszkopt o również nasączamy alkoholem, przykrywamy nim masę. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny.
Ciasto wyjmujemy z tortownicy górę lukrujemy, a boki przykrywamy zielonym marcepanem.
KORONKOWY MAZUREK
Autor: Joanna Jakubiak klasa IIa RZSZ w Zamościu
Nauczyciel: Bożena Witkowska
Ciasto kruche:
175 g mąki razowej
1 żółtko
100 g miękkiego masła
100 g cukru trzcinowego
Masło posiekać nożem, dodać połowę cukru i połowę mąki następnie delikatnie połączyć Dodać pozostałą mąkę, cukier i żółtko i zagnieć gładkie ciasto. Uformować kulę i schłodzić.
Piec w temp. 180 stopni C 30 minut.
Upieczony spód odstawić do wystudzenia.
200 g gorzkiej czekolady, 200 ml śmietanki 30 %*
Pozostałe składniki:
– 25 dag cukru pudru,
– 1/2 chleba razowego,
– biała czekolada
– 2 wafle
– kilka białych cukierków migdałowych do dekoracji
Śmietankę zagotować z gorzką czekoladą. Czekoladowym ganache polać ciasto. Z wafli wyciąć kształt jaja i jeden posmarować przygotowaną masą. W drugim na środku wyciąć ząbki i powstałymi w ten sposób dwoma kawałkami wafla przykryć ciasto, pozostawiając kilka centymetrów wolnego miejsca. Wstawić na noc do lodówki. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Połową posmarować wafel na wierzchu mazurka. Udekorować cukierkami. Z reszty polewy zrobić ozdobne paski.